Öğrenciler matematik dersinden neler bekliyor, matematik dersleri nasıl olmalı, daha iyi matematik dersi mümkün mü, öğrencilerin çoğunluğu neden matematik dersini sevmiyor
23 yıllık özel ders tecrübesi olan, ODTÜ mezunu Suat öğretmen madde madde öğrencilerin matematik dersinden beklentilerini açıklıyor:
Öğretmenler akıllı tahtaları kullansalar da, fotokopiler ile konuları işleme sürelerini kısaltsalar da; sadece çözme ve çözüleni yazma üstüne kurgulanan matematik derslerini öğrenciler sevmiyor. Bunun yerine; kavramlar ve çözüm basamakları üstüne konuşmak ve matematiğin detaylarını öğrenmek istiyorlar.
Örneğin; faktöriyel (çarpansal) konusuna hemen tanım ve formülle başlayıp, peşinden sorular sormak etkili olacak mı?
Tanım: n doğal sayı olmak üzere; 1’den n’ye kadar olan doğal sayıların çarpımına n faktöriyel (n!) denir.
0!= 1
1!=1
2!=1.2=2
3!=1.2.3=6
4!=1.2.3.4=4.3!=4.6=24
5!=1.2.3.4.5=5.4!=5.24=120 [ Kural: n!= n.(n-1)! ]
…
Soru: (10! + 5.9!) : 8! = 2x-5 ise x! sayının sonunda kaç tane sıfır vardır?
Yıllarca takip edilen bu yöntemi (tanım, kurallar ve soru çözümü) bırakmanın zamanı gelmedi mi? Oysaki bunun yerine faktöriyel (çarpansal) kavramına neden ihtiyaç duyulduğu, kuralların nerden geldiği (0!’in neden 1 yaptığı gibi) ve kuralların ispatları üstünde durulduktan sonra öğrencilerin aktif katılımı ile konu hakkında sınıfça sohbet edildiği, düşündüren sorular ile etkinlikler yapıldıktan sonra öğrencilerin katkıları ile en son tanımların yazıldığı dersler daha etkili olmaz mı?
Evet öğrenciler matematik derslerinde böyle yenilikler bekliyorlar, sürekli sınav kaygısı yaşamak istemiyorlar, sadece öğrenmenin güzel yanlarını keşfetmek istiyorlar.
Yukarıda konuştuklarımızın dışında sınıfı rahatsız etmeyecek ses düzeyi ile enstrümantal (sözsüz) müzikler eşliğinde dersler olsa daha dinlendirici olmaz mı? Aynı oturma düzeni ve aynı öğretim yöntemleri ile matematik dersinde ne kadar ilerleme gösterebiliriz? Sınav başarısına odaklı bir eğitim anlayışı ile başarılı olamayacağımızı her yıl düşük not olan binlerce öğrenci matematik öğretmenlerine bunu göstermiyor mu?
Evet öğrenciler öğrenmenin değerinin notla ölçülemeyeceğini söylüyorlar, kısa sürede sorulara doğru cevap verenin değil kavramların sebepleri üstüne sohbet edenin daha çok başarılı olduğunu söylüyorlar.
Matematiğin okullarda neden öğretildiği eğitimciler tarafından unutulmuş gibi; sadece günlük hayatta bize gerekli olduğunu söyleyip, yavan sorular ile derse lezzet vermeye çalışmak kendimizi kandırmak olacaktır. Matematik; sorgulatan, keşfettiren yöntemi ile günlük hayatta karşılaştığımız problemleri çözerken farklı açılardan bakmamıza yardımcı olacaktır.
Evet öğrenciler yavan kitaplardan ve anlatım tekniklerinden sıkıldılar. Eğitimde yapılacak yenilik hareketleri ile düzlüğe çıkacaklarına inanıyorlar.
Öğrencilerin matematik dersinden beklentilerinin birkaçını paylaştım. Sağlıcakla kalın.
başka matematik mümkün, çarpansal, eğitimde yenilik hareketleri, enstrümantal müzik ile matematik dersi, faktöriyel, farklı okul anlayışı, matematiğin gücü, matematik müfredatı değişmeli, matematik nasıl olmalı, müzikle matematik öğretimi, odtü mezunu suat öğretmen, odtülü suat hoca, öğrenciler matematikten ne bekliyor, öğrenciler neden matematikten nefret ediyor, öğrenmenin güzelliği, sorgulatan matematik öğretimi, sorgulayan matematik, sorgulayan matematik öğretimi